Eikenberg in beeld
Bekijk onze pecha kucha. Een Engelstalige versie vind je hier.
Onze doelstellingen in een notendop
Eikenberg is een woongemeenschap in wording die zich baseert op de filosofie en de grondbeginselen van cohousing.
Eigen aan samenhuizen is het goede nabuurschap, als alternatief voor de huidige klassieke buurten waar sociale contacten al te beperkt zijn en vereenzaming om de hoek loert.
Om onze woongemeenschap vorm te geven wil Cohousing Eikenberg een doorgedreven ecologisch en sociaalinclusief project uitbouwen: zorg dragen voor mens en natuur. Dit is ons kader.
ECOLOGISCHE KEUZES
Passief bouwen
In Cohousing Eikenberg komen er 18 wooneenheden en een gemeenschappelijk paviljoen die samen 1/4 van de totale oppervlakte (4.100m²) beslaan. De inplanting van de gebouwen gebeurt rond een centraal plein van waaruit iedereen gemakkelijk het paviljoen kan bereiken.
Energieneutraal
We wensen geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen en baseren ons op het Trias energetica-principe.
Biodiversiteit & waterhuishouding
We willen de biodiversiteit zoveel mogelijk bevorderen. Daarom compenseren we de bebouwde grond door groendaken en gevelbeplanting te voorzien.
Zachte mobiliteit
Omwille van energiebesparing en vermindering van de CO²-uitstoot streven we ernaar om zo weinig mogelijk auto's te gebruiken.
Ecologisch leven & delen
We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen en elkaar stimuleren om zo ecologisch mogelijk te leven. We proberen het consumptiepatroon om te buigen door dingen met elkaar te delen.
OPTIMALE INCLUSIE
In Cohousing Eikenberg is er plaats voor een aantal bewoners met een zorgvraag.
Zelfregie
We vertrekken van betrokkenheid en engagement van de bewoners en verantwoordelijkheid van de zorgvragers.
We creëren een omgeving waarin zelfregie wordt gestimuleerd: zelfregie is het vermogen van mensen om zelf te beslissen en hun eigen leven vorm te geven. Iedereen draagt zorg voor elkaar en alle bewoners engageren zich om deze zorg te delen, maar het is niet de bedoeling om als cohousingproject de professionele zorg te vervangen.
Participatie
Iedereen wordt zoveel mogelijk en volgens eigen capaciteiten betrokken bij gemeenschappelijke activiteiten. Deze worden zodanig georganiseerd dat fysische of mentale beperkingen geen hindernis vormen tot participatie.
Inspraak
Om iedereen bij het proces te betrekken wordt de infrastructuur aangepast, worden inspraakprocedures opgemaakt en kan er een coördinator aangesteld worden die de personen met een zorgvraag vertegenwoordigt en stem geeft.
SAMENHUIZEN
• Bij de groepssamenstelling wordt gestreefd naar dezelfde diversiteit als in de maatschappij: er wonen mensen van alle leeftijden en een verschillende achtergrond in verschillende contexten (gezinnen/alleenstaanden met kinderen, koppels, alleenwonenden). We werken aan een verbonden woongemeenschap waarin respect voor ieders eigenheid en privacy fundamenteel zijn. We willen een open gemeenschap zijn die ingebed is in de buurt en deel uitmaakt van de lokale en bredere samenleving.
• Cohousing Eikenberg wordt opgericht, bewoond en beheerd door mensen die deze doelstellingen onderschrijven en zich engageren om onze visie te realiseren. De besluitvorming is democratisch en er wordt naar consensus gestreefd.
Een ecologische en gemeenschappelijke tuin in Cohousing Eikenberg
De visie van onze tuinarchitecte Nikè Verfaille
|
Wat is cohousing?
Wonen in groep met respect voor ieders privacy: met cohousing kan het.
Je woont in een compacte, comfortabele, hedendaagse woning en deelt daarnaast een aantal voorzieningen met je buren: een grote tuin, een gemeenschappelijk paviljoen en nuttige bergruimtes. De betrokkenheid van de buren is daarbij een pluspunt. |